Blog van de psycholoog

Wist u dat een burn-out helemaal geen wetenschappelijk onderbouwde medische diagnose is?

Wij spreken dan ook liever van stress gerelateerde klachten die het gevolg zijn van een disbalans in draaglast en draagkracht. Met andere woorden: iemand heeft meer op zijn bordje dan diegene aankan. Lijf en geest anticiperen daarop door middel van waarschuwingssignalen, zoals vermoeidheid, een verminderde weerstand, somberheid, slaapproblemen en concentratie- en geheugenproblemen.

Stress is natuurlijk onvermijdelijk: iedereen heeft te maken met stressvrije en stressvolle dagen. Zolang dit in balans blijft is er dan ook geen reden tot zorg. Wanneer stress echter de standaard wordt, is het belangrijk om eventuele klachten serieus te nemen zodat erger voorkomen wordt. Wat is er bijvoorbeeld nodig om weer meer balans te ervaren? Welke rollen vervult iemand en kan hierin ook geprioriteerd worden? Kleine stapjes zijn vaak duurzamer dan te grote stappen. En soms is het daarvoor nodig eerst een stapje terug te doen.

 

Mocht er bij u of uw werknemer sprake zijn van dergelijke klachten, neem gerust contact met ons op voor het inplannen van een Quickscan. Ons multidisciplinaire team kan meekijken of deelname aan ons programma Gezond Omgaan Met Stress (GOMS) passend is.

Deel dit bericht
Andere berichten